A budapesti drogpiacon minden ismert kábítószerfajtából jelentős a túlkínálat. A helyzet annál is rosszabb, mivel a rendőrség legnagyobb drogellenes akciói is csak átmenetileg befolyásolják a kereskedelmet – írja a Népszabadság.

Budapesten minden drogfajta kapható, és a sikeres rendőri akciók is csak ideig-óráig csökkentik a kínálatot. Beszerzési helytől függően 600 és 2000 forint között mozog az Extasy ára, 1500-2000 forintba kerül a marihuánás cigaretta, és 6000-8000 forint egy pakett (0,3 gramm) heroin. A kokain adagjáért 18000 forintot kell fizetni. Az idén öten haltak meg kábítószer-túladagolásban, tavaly egész évben 15-en, egy évvel korábban 30-an. A BRFK-n a kábítószer-bűnözés elleni osztály, a kerületi kapitányságokon a kisebb súlyú kábítószeres ügyekkel foglalkozók együtt alig több mint félszázan üldözik drogterjesztőket.

A tisztán holland eredetű Extasyval ellentétben a Magyarországon forgalmazott marihuána jelentős része hazai termés. Budapest peremkerületeiben és vidéken egyesek több százezer forintos beruházással lakásokat, légkondicionálóval, infralámpákkal és párásítókkal fóliásokat szereltek fel, és nagyüzemi méretekben kezdtek az indiai vadkender termesztésébe.

Schőn Péter őrnagy, a BRFK kábítószer-bűnözés elleni osztályának vezetője szerint folyamatosan nő a nagy kaliberű dílerek száma a fővárosban, és ha valaki rendőrkézre kerül közülük, még aznap a helyére lép valaki. Schőn szerint Budapesten egy-két hónap alatt bárki szert tehet olyan bizalmas kapcsolatokra, amelyek révén “beépülhet a nemzetközi drogkereskedelembe”, megtudhatja, Hollandiában hol, kitől vásárolhat nagyobb mennyiségben Extasyt.