Az orosz ügyészség több orosz nagyvállalat, köztük az olaj-óriás Jukosz ellen rendelt el vizsgálatot. Oroszország legnagyobb magánkézben lévő vállalatát adócsalással vádolják. Politikai elemzők szerint Putyin elnök arra figyelmezteti az orosz gazdasági elitet, hogy maradjon ki a politikából.

A vizsgálatot Mihail Buger kormánypárti képviselő kérésére indította el az ügyészség. Buger szerint a Jukosz tavaly csak 2,9 millió dollárnak megfelelő adót fizetett, amely a képviselő szerint meglehetősen alacsony a részvényeseknek kifizetett 700 millió dolláros osztalékhoz képest. A Jukosznál “képtelenségnek” tartják a vádat, mondván, a vállalat a 2002-es évben 3,3 milliárd dollárnak megfelelő adót fizetett az orosz államnak – közölte a BBC.

A vizsgálat az után kezdődött, hogy a letartóztatott Platon Lebegyev – a Jukosz főrészvényese – ügyében kihallgatták a vállalat vezérigazgatóját, a leggazdagabb oroszként számon tartott Mihail Hodorovszkijt. Elemzők szerint Putyin elnök a decemberi választások előtt szeretné tisztázni az orosz gazdasági elittel: semmi keresnivalójuk a nagypolitikában.