Lehetővé kell tenni, hogy a fegyveres szervezetek szolgálati területei átjárhatóvá váljanak, így ha valamelyik szervezetnél létszámleépítés van, a másik foglalkoztassa a távozni kényszerülők egy részét – mondta Salgó László vezérőrnagy szerdán Budapesten.

Az országos rendőrfőkapitány szerint szükség van a folyamatos egyeztetésre arról, hogy a magasan képzett, tapasztalt szakemberek tudása ne vesszen el létszámleépítés esetén. Salgó László minderről a fegyveres szervezetek országos vezetőinek szakmai találkozóját követő sajtótájékoztatón beszélt, amelyen a rendőrség vezetőjén kívül részt vett a honvédség, a határőrség, a katasztrófavédelem, a büntetés-végrehajtás, illetve a vám- és pénzügyőrség országos parancsnoka is.

A rendőrfőkapitány ismertetése szerint “a rendőrségre a megtelt táblát lehet kitenni”, és az elmúlt időszakban jelentősen csökkent a fluktuáció. Nagy János vezérőrnagy, a vám- és pénzügyőrség országos parancsnokának közölte, hogy jövőre létszámleépítés lesz a szervezetnél, azonban az ezzel kapcsolatos javaslatot még nem hagyták jóvá. Mint mondta, az Európai Unió belső határaivá váló határszakaszokon mintegy 700 személy beosztása válik feleslegessé.

A szakemberek nagy részét átcsoportosítással más munkakörökben szeretnék foglalkoztatni, például velük erősítik meg a jövedéki ellenőrzést, illetve a nyomozati szabálysértési ellenőrzéseket végző állományok létszámát. Szenes Zoltán altábornagy, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy napirend-torlódás miatt halasztották az e hetiről a jövő heti kormányülésre a védelmi felülvizsgálat koncepciójának megtárgyalását. A vezérkari főnök megerősítette, hogy a védelmi felülvizsgálat befejeződött és a koncepció elkészült. Az országos parancsnokok hagyományteremtő szándékkal találkoztak. Ezentúl fél évente – legközelebb decemberben tanácskoznak.