Hanyag kezelés miatt megrovást kapott dr. Janza Károly, a Horn-kormány egyik helyettes államtitkára – jelenti a HavariaPress. A Pesti Központi Kerületi Bíróság csütörtöki végzése különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hanyag kezelés vétségében találta felelősnek a 64 éves férfit.

Janza Károly 1994 és 1998 között a Honvédelmi Minisztérium gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára volt. A megrovással a bíróság a törvény értelmében rosszallását fejezi ki a tettel kapcsolatban, és felhívja a vádlottat, hogy a jövőben tartózkodjék a bűncselekmény elkövetésétől. A végzés nem jogerős, a vád képviselője ugyanis súlyosbításért, a vádlott és védője pedig teljes felmentésért fellebbezett.

A Honvédelmi Minisztérium még 1993-ban a Lupis Brókerház Rt-hez helyezte ki a szabad pénzeszközeit. Az Rt. azonban csődbe ment, és a tulajdonos bűncselekményei miatt 831 millió forint veszteség érte a Magyar Honvédséget. A Honvédelmi Minisztérium ekkor jelzálogjogot jegyeztetett be az Rt. egyik, 24 lakásos ingatlanára, majd pedig ezt a jogot apportálta a Dominium Novum Rt-be, melynek feladata a hitelezői igények kielégítése volt. A minisztérium a helyettes államtitkárt bízta meg a jelzálogjog értékesítésével. A jelzálogjog átvállalására rövidesen ajánlatot tett a Globex Holding, 51 %-os értéken. Ennek nyomán hamarosan szerződés is született, annak ellenére, hogy a társaság nem pénzt, hanem ingatlant ajánlott fel. Nem sokkal később azonban a Globexet is felszámolták, a HM így az eredeti 831 millió forint utolsó maradékától is elesett.

Az ítélet szerint Dr. Janza Károly elsősorban azzal követte el a terhére rótt vétséget, hogy az állami vagyonkezelőként általa kötött szerződésekbe nem vont be jogászokat. A szerződéseken így egyebek mellett ügyvédi ellenjegyzés sem szerepelt. Emellett a Globex-szel aláírt szerződés megkötése előtt egyeztetnie kellett volna a közigazgatási államtitkárral, illetve a Kincstári Vagyoni Igazgatósággal is. Meg kellett volna vizsgálnia a Globex anyagi helyzetét is, különös tekintettel arra, hogy ekkor már felszámolási eljárások voltak folyamatba a cég ellen. A szerződések semmisségét egyébként 2002. októberében már kimondta a Legfelsőbb Bíróság, a kár pedig időközben megtérült. A fellebbezések miatt az ügy tárgyalása szeptemberben, a Fővárosi Bíróságon folytatódik.