Százegy éves korában meghalt Lord Hartley Shawcross, a nürnbergi per brit fővádlója.

Shawcrosst, Clement Attlee 1945-ben, közvetlenül az európai háborús győzelem után hatalomra került munkáspárti kormányának utolsóként elhunyt tagját tartja a brit szakirodalom Nürnberg leghatékonyabb, legönállóbb főügyészének a szövetséges hatalmak vádlói közül.

Shawcross, aki maga is Németországban született 1902-ben, és akit nem sokkal a nürnbergi per előtt emelt lovagi rangra VI. György király, már Sir Hartleyként ötórás vádbeszédben nyitotta meg a náci háborús főbűnösök perét.

Élete alkonyáig kiállt a háborús főbűnösök nürnbergi mintájú felelősségre vonása mellett. Még 94 éves korában, 1996-ban is terjedelmes cikket közölt a konzervatív The Daily Telegraphban arról, hogy a balkáni háborús bűnösök elszámoltatására hivatott hágai nemzetközi törvényszék sikere milyen rendkívüli fontossággal bír a nemzetközi jog jövője szempontjából. Megállapította ugyanakkor azt is, hogy Hága kudarca a törvényesség katasztrófájával érne fel. Lord Shawcross úgy vélte, Hága a legfontosabb nemzetközi ítélő fórum Nürnberg óta.