Augusztusban kaphatják meg uniós adószámukat azok a vállakozók, akik az adóhivatal jelenlegi nyilvántartása alapján uniós tagországokkal kereskednek. A továbbiakban az illetékes adóhivatalnál kell jelezni a módosításokat.

Az adóhivatalok – augusztus 1-15. között – a jelenlegi nyilvántartások alapján minden olyan adózónak megküldik az uniós adószámát, akiről tudják, hogy uniós tagországgal vagy csatlakozóval külkereskedelmet folytat – mondta Király László György, az APEH elnöke hétfőn. Aki a későbbiekben tesz szert uniós üzleti partnerre, annak az illetékes adóhivatalnál kell kérnie az uniós adószámot.

Amennyiben valakinek megszűnik az export-import tevékenysége, szintén kérnie kell a nyilvántartásból való törlését, mert így a továbbiakban már nem szükséges eleget tennie az adatszolgáltatási kötelezettségeknek.

Változik az import után fizetendő áfa

  • Adózásunkban az uniós csatlakozás alapvető változásokat nem hoz. Lényeges és új elem lesz viszont az, hogy az import után fizetendő áfának – mivel megszűnnek a vámhatárok – megváltozik az eddigi elszámolási módja, teljesen új rendszer lép életbe, amihez feltétlenül szükséges az uniós adószám – közölte az APEH elnöke.

Király László György bejelentette: az uniós ügyfélcentrikus adóigazgatás kialakításának projektmenedzsere Umenhoffer Ferenc, az APEH Veszprém megyei igazgatója lesz. A megbízatás nem érinti a jelenlegi beosztását, marad a Veszprém megyei igazgatóság élén.