A Belügyminisztérium Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatalában (BMKH) bemutatták a megyei jogú városok meghívott jegyzőinek azt a rendszert, mellyel az állampolgárok az internet segítségével intézhetnek bizonyos okmányirodai ügyeket. A rendszert kísérleti üzemben ősztől lehet elérni majd a Magyarország.hu – Kormányzati Portálon.

A kormányváltással kezdődött az a folyamat, melynek célja, hogy a ciklus végére megvalósuljon a szolgáltató állam koncepciója – fejtette ki a bemutatón Baja Ferenc kormánymegbízott. A koncepció közvetlenebb állam és állampolgár kapcsolatot jelent, valamint a közigazgatási ügyintézés minőségének javítását. Ennek egyik eszköze az internetes ügyintézés lehetőségének biztosítása a Kormányzati Portálon (www.magyarorszag.hu) keresztül.

A Miniszterelnöki Hivatal Kormányzati Informatikai és Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának és a BM KH megbízásából az Internetes Közigazgatási Szolgáltató Rendszert (XR) fejlesztő Idom 2000 Rt. és Kormányzati Portált üzemeltető Kopint-Datorg Rt. végezte azt a közös munkát, melynek eredményét szerdán-csütörtökön láthatták működés közben a megyei jogú városok meghívott jegyzői.

Az új rendszer az első fázisban tájékoztatási, ügyindítási, valamint időpontfoglalási lehetőséget biztosít az állampolgároknak. Első körben az egyéni vállalkozói igazolványokkal, a vezetői engedélyekkel, a lakcímigazolvánnyal, valamint az anyakönyvi kivonatokkal kapcsolatos 18 ügyben interneten kezdeményezni az ügyintézést.

A fejlesztők igyekeztek a rendszert a lehető legegyszerűbben megvalósítani: a tájékozódás és szigorú regisztráció után a portálon lehet kitölteni az adatlapokat, melyek formai ellenőrzését követően lehet időpontot kérni a kiválasztott és illetékes okmányirodából. Ott megjelenve pedig már csak néhány percet igényel az azonosítás és a kinyomtatott iratok aláírása, valamint az okmányok átvétele.

A rendszerhez önkéntesen csatlakozhatnak az okmányirodák, ősszel a kísérleti üzemben először tucatnyi helyen lehet igénybe venni az internetes ügyintézést, a tervek szerint 2004-ben pedig az összes helyen üzemelni fog a virtuális okmányiroda.