Az Igazságügyi Minisztérium szerint jogszerűtlenül járt el az olasz igazságszolgáltatás az Olaszországban fegyvercsempészés miatt nyolc évre elítélt Somogyi Tamással kapcsolatban, mert figyelmen kívül hagyott egy 1993-ban kötött kétoldalú egyezményt. E szerint perbe fogott magyar állampolgár közvetlenül nem idézhető be olasz bíróság által, és kiadatását csak az illetékes szaktárcától kérheti.

Az Igazságügyi Minisztérium is támogatja Somogyi Tamást a strasbourgi bíróság előtt folyó eljárásban – írja a Népszabadság. A minisztérium nem csatlakozik ugyan Somogyi védelméhez, de támogatja jogi képviselőjének álláspontját, miszerint az olasz államnak a szigethalmi autókereskedő ellen lefolytatott eljárása nem volt törvényes, s kész válaszolni a strasbourgi bíróság további kérdéseire. Az olasz ügyvéd szerint – aki korábban a magyar vádlott számára rossz címre és pontatlan személyi adatokkal elküldött idézés miatt, formai okokra hivatkozva igyekezett megtámadni az ítéletet – a budapesti hivatalos levél nagy segítséget jelent védence számára.

A strasbourgi nemzetközi emberi jogi törvényszék korábban tárgyalásra alkalmasnak ítélte Somogyi ügyét és felszólította, hogy szeptember 16-ig határozza meg az általa méltányosnak tartott jóvátétel összegét. Somogyit távollétében ítélték nyolc évre, nem biztosítva számára sem a védekezés, sem a fellebbezés lehetőségét. Olasz részről sohasem kérték Magyarországtól a vádlott kiadatását, és a férfi hivatalosan nem értesült az ellene folyó eljárásról. Pontatlanok voltak azok az adatok is, amelyek alapján a schengeni országokra kiterjedő elfogatási parancsot adtak ki ellene. Somogyit 2000 augusztusában, Ausztriában vették őrizetbe, majd adták át az olasz bűnüldözőknek.