A kormány várhatóan augusztusban dönt a még mindig 150 ezer feldolgozatlan aktát maga előtt görgető ingatlan-nyilvántartási rendszer sorsáról. Az Országgyűlés lakásmaffia-ügyeket feltáró albizottsága szerint az ingatlanokkal kapcsolatos visszaélések egyik legfőbb oka még mindig a földhivatalokban felhalmozódott ügyhátralék.

Az Országgyűlés tavaly októberben megalakult lakásmaffia-ügyeket feltáró albizottsága áprilisi jelentésében számos javaslatot tett le az ingatlanokkal kapcsolatos visszaélések megfékezésére. A grémium szocialista elnöke, Devánszkiné Molnár Katalin elmondta, hatékony eszköz lehetne, ha a földhivataloknak minden változás-bejegyzési kérelemről tájékoztatniuk kellene a lakástulajdonosokat. Ma ugyanis csak a kérelmek tárgyában hozott határozatokat postázzák, egy-egy ilyen döntés pedig évekig is eltarthat – tette hozzá.

Az FVM a felvetés ellenére nem tervezi, hogy az ingatlan tulajdonosának minden egyes lekérdezésről értesítést küldjön. Apagyi Géza, a tárca Földügyi és Térképészeti Főosztályának vezetője szerint a tulajdoni lap másolatok szolgáltatásával és az ingatlan-nyilvántartási bejegyzés iránti kérelemmel összefüggő értesítés nem beilleszthető az ingatlan-nyilvántartási eljárásba, ezenkívül elviselhetetlen munkaterhet és kiadásokat róna a földhivatalokra. Sokszor nehézkes a tulajdonosok nyomon követése is, hiszen a jogszabályi kötelezettség ellenére sem jelentik be saját címváltozásaikat.

Nem tisztázott, hogy melyik tulajdonostárs részére kellene értesítést küldeni osztatlan közös tulajdonú ingatlanok esetében, vagy milyen eljárást követhetne a földhivatal, ha a tulajdonos nem veszi át az értesítést valamilyen oknál fogva.

A parlamenti albizottság úgy gondolja, előrelépés lehetne, ha az ügyvédek és a közjegyzők on-line hozzáférhetnének a személyi azonosító adatokhoz. Erről most folynak tárgyalások a Belügyminisztériummal. A népesség-nyilvántartó használatával ki lehetne szűrni a hamis személyivel érkező eladót, vagyis be lehetne zárni az egyik, a lakásmaffiát életben tartó, kiskaput. A rendszer bevezetése természetesen adatvédelmi aggályokat vet fel, a tárca már dolgozik ezek elhárításán – teszi hozzá Devánszkiné.

Az albizottság megfontolásra érdemesnek tartja, hogy Budapesten kívül máshol is alakuljanak a lakásmaffia-ügyek felgöngyölítésére specializálódott rendőri egységek. Ennek a javaslatnak a sorsa egyelőre bizonytalan. Az is elképzelhető, hogy a fővárosi Kaptár ügyosztály kap országos hatáskört.

További részletek …