A Szolnoki Főiskola igazodni szeretne a hallgatói igényekhez. Az intézmény hét angol egyetemmel fölvette a kapcsolatot. A Szolnoki Főiskolára az elmúlt években háromszor-négyszer annyian jelentkeztek, mint ahány hallgatót az intézmény befogadhatott. A gazdasági – főként külkereskedelmi, idegenforgalmi és vendéglátó-ipari – képzést kínáló főiskolán az idén először csökkent a túljelentkezés mértéke.

Törzsök Éva főigazgató szerint a főiskolának jobban kell igazodnia a hallgatók igényeihez. A főigazgató tudósítónkkal ismertette azt az elképzelést, amely szerint az intézmény felvenné a kapcsolatot egy nyugat-európai egyetemmel, hogy annak egyik karaként működjön. Az is fölvetődött, hogy a szolnoki diplomát elfogadná a külhoni intézmény, s a főiskoláról oda jelentkezők automatikusan ott folytathatnák tanulmányaikat. A közelmúltban hét angliai egyetemmel vették föl a kapcsolatot. Az újszerű együttműködéstől arra is számítanak – mondta Törzsök Éva -, hogy a nemzetközi diploma kedvéért a szomszédos országokból több ösztöndíjas hallgató érkezik majd a Szolnoki Főiskolára, s a hazai diákok is nagyobb arányban jelentkeznének.

Az évi kétmilliárdos költségvetésből működő, stabil pénzügyi háttérrel és több százmillió forint saját bevétellel rendelkező intézmény hazai kapcsolatrendszerét is bővíteni szeretné. Törzsök Éva szerint az intézménynek stabilabb hátteret biztosít, ha más intézményekkel is együttműködik. Ezért nemrégiben együttműködési megállapodást kötöttek a kecskeméti és a szarvasi főiskolával arról, hogy a jövőben közösen indítanának műszaki, mezőgazdasági és közgazdászképzéseket. A Magyar Szabadalmi Hivatallal pedig 2004-től új szakképzést vezetnek be, amely iparjogvédelmi bizonyítványt adna a hallgatóknak. A Magyar Szállítmányozók Szövetsége, a Transelectro kereskedőház, valamint több szálloda és turisztikai központ szakmai gyakorlatot biztosít a diákoknak. A főigazgató elmondta: a főiskola évek óta épületgondokkal küzd, a tanszékek egy része, a felnőttképzési központ és a gazdasági iroda is a város különböző pontjain található. A város központjában lévő székházuk korábban középiskolaként működött, nagyobb előadótermekkel nem rendelkezik, s a Tiszaligetben lévő oktatási központjuk is szűkös. Ezért a Tiszaligetben, a szolnoki önkormányzattól nemrégiben kapott öthektáros területen szeretnének egy 12 ezer négyzetméteres oktatási központot felépíteni. Az új campus tervei már elkészültek, 2005-ig azonban – pénz híján – még biztosan nem indulhat el a beruházás. Megtudtuk: az oktatási központ mostani árakon számolva közel négymilliárd forintba kerülne, s hosszú távon megoldaná az intézmény épületgondjait. A főiskola azt tervezi, hogy az építkezéshez esetleg vállalkozói tőkét is bevon, de számít európai uniós és állami támogatásokra is.