A schengeni határellenőrzés várhatóan 2007-ben történő bevezetése, illetve az uniós csatlakozás előtt egy évvel a magyar határőrség jószerivel már teljesen megfelel az EU elvárásainak – mondta a Határőrség Országos Parancsnokságának főosztályvezetője szerdán Miskolcon.

“A határőrség egyre javuló technikai feltételekkel készül az uniós csatlakozásra, a személyi állomány magyar és külföldi szakmai tanfolyamokon, iskolákban sajátítja el az EU elvárásait, különös tekintettel a schengeni normákra – mondta a főosztályvezető Ritter Ottó.

Az ezredes a Miskolci Határőrigazgatóság első félévi munkájának értékelése után tartott sajtótájékoztatón a testület első félévi munkáját eredményesnek minősítette.

Közölte, hogy a tiltott határátlépést megkísérlők több mint háromnegyedét elfogták, javult a határrend, jelentősen lerövidült az átkelőkön a várakozási idő.

Megemlítette: továbbra is az osztrák határszakasz “a legaktívabb”, a legtöbben, főleg az irakiak, afgánok és a szerbek ezt az utat választják, az első félévben csaknem kétezren próbálták illegálisan átlépni az államhatárt, többnyire sikertelenül.

Rolyák József dandárbornok, a miskolci igazgatóság vezetője azt emelte ki, hogy a határforgalomban már most a schengeni ellenőrzési követelményeknek megfelelően ellenőrzik az utasokat.

“A határőrök kijönnek a fülkéjükből, az utasok és az útlevélkezelők közötti kontaktus közvetlenebb lett, biztonságosabbá és egyúttal gyorsabbá vált az ellenőrzés, a várakozási idő a minimálisra csökkent. A szlovák kollégák is áttértek július elsejétől erre a rendszerre” – mondta a tábornok.

A magyar-szlovák államhatár csaknem háromszáz kilométer hosszúságú szakaszát ellenőrző Miskolci Határőr Igazgatóság járőrei a társszervekkel együttműködve az év első felében 442 határsértőt fogtak el, kétszer annyit, mint a megelőző év hasonló időszakában – jegyezte meg Rolyák József.

“Jellemző az úgynevezett belső migráció, igen sok határsértő a debreceni befogadó táborból indul útnak” – fogalmazott az igazgató.

A határforgalomról szólva elhangzott: az esztendő első hat hónapjában mintegy tizedével több utas, illetve jármű fordult meg az ország határátkelőin, mint tavaly ilyenkor.

“A határ menti térségekben jelentősen megnőtt az úgynevezett benzinturizmus, a növekedés főleg ennek köszönhető” – tette hozzá Rolyák József.