Az ügyvéd szerint azért vádolják védencét, mert muzulmán vallású, az ügyész viszont egy ujjlenyomattal bizonyít

Hadbíróság elé állítják Hasan Akbar amerikai katonát, aki az iraki háború idején, március 23-án Kuvaitban kézigránátokat gurított társai sátraiba, megölve két katonát és megsebesítve további 14-et.

A 32 éves arab származású katona ellen április 5-én előre megfontolt gyilkosság elkövetése, valamint három rendbeli gyilkossági kísérlet miatt emeltek vádat. Ha a hadbíróság bűnösnek találja őt a vádpontokban, halálbüntetéssel nézhet szembe.

A 101. légi deszant hadosztálynál szolgált Akbart március 28-án szállították vissza az Egyesült Államokba, ahol előzetes letartóztatásba helyezték.

Akbar ügyvédje szerint nem volt az esetnek szemtanúja, a vádlott katonatársai pedig azért vádolták meg védencét azonnal a gyilkosság elkövetésével, mert muzulmán vallású. Az ügyészek azonban Akbar lábsérüléséből, valamint egy közeli generátoron hagyott ujjlenyomatából egyértelműen arra következtetnek, hogy a férfinak ott kellett lennie a merénylet helyszínén.

Az AP hírügynökség emlékeztet arra, hogy ez a vietnami háború óta az első eset, hogy egy amerikai katonát saját katonatársai meggyilkolása miatt haditörvényszék elé állítanak.