Ügyfélbarát tevékenységének elismeréseként tíz-tíz határfogalomban dolgozó pénzügyőr és határőr részesült országos parancsnoki dicséretben és pénzjutalomban csütörtökön, Budapesten.

Bencze József, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának rendészeti főigazgatója elmondta: a Hidak a határon, vendégbarát hatóságért, lakosságért alapítvány negyedszer ítélte oda e kitüntetést. Utalt arra, hogy a magyar vámhatóságnak és határőrségnek az európai társszervekkel összehasonlítva egyedülálló feladatot kell megoldania, mivel az ország hét állammal határos. A rendészeti főigazgató kiemelte, hogy 2002-ben mintegy 30 millió gépjármű lépte át a magyar határt, a teljes utasforgalom pedig, az átutazókat is beleszámítva, meghaladta a 90 milliót.

Csáky Csaba, az 1996-ban létrehozott alapítvány kezdeményezője kifejtette: az alapítvány a határátkelőhelyek európai színvonalú kialakításának és az ott dolgozó hatóságok korszerű munkamódszerei kialakításának támogatására alakult. A barátságos határőr, illetve vámőr címre pályázóknak élvezni kell parancsnokuk és az adott határátkelőhely állományának legalább 50 százalékos támogatottságát.