Megállapodás született a kedvezménytörvény romániai alkalmazásáról. A döntés értelmében változik a magyarigazolvány alakja, új határátkelők épülhetnek, valamint a két ország közösen lobbizik a fővárosokat összekötő autópályáért. A megállapodást várhatóan ősszel hitelesíti a két kormányfő.

A magyar és a román fél megállapodott a kedvezménytörvény romániai alkalmazásáról – jelentette be pénteken, közös sajtóértekezleten Mircea Geoana román és Kovács László magyar külügyminiszter Bukarestben. A megállapodást rögzítő kétoldalú egyezményt nyár végén, legkésőbb ősszel a két miniszterelnök írja majd alá.

  • A megállapodás a kormányok jóváhagyásakor lép életbe, s azzal érvényét veszíti a kedvezménytörvényről 2001 decemberében aláírt magyar-román miniszterelnöki egyetértési nyilatkozat – mondta el a magyar külügyminiszter.

Mircea Geoana úgy fogalmazott, hogy kétévi, időnként feszültségekkel terhes vita végére sikerült most pontot tenni úgy, hogy a magyar kedvezménytörvényből kikerült minden olyan elem, amely a román fél és a nemzetközi szervezetek véleménye szerint nem felelt meg az európai normáknak.

A magyar külügyminiszter hangsúlyozta: a módosított kedvezménytörvénynek az a fő célja, hogy segítse a szomszédos országokban élő magyarokat a szülőföldön maradásban, otthoni boldogulásában, illetve segítse a határon túli magyarokat önazonosságuk, anyanyelvük és kultúrájuk megőrzésében.

További részletek…