Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) a héten számos internetszolgáltatónak küldött olyan értesítéseket, amelyekben a szövetség egyes, nagyszabású fájlcserélők személyes adatainak kiadását követeli.

“A lépés nem okozhat meglepetést senkinek. Az illegális fájlcserét folytató felhasználók adatait már hetek óta folyamatosan kikérjük az internetszolgáltatóktól, mint ahogy azt korábban be is jelentettük” – mondta a RIAA egyik szóvivőnője.

A szervezet még június végén jelentette be, hogy a jövőben felkutatja a jelentős illegális online zeneterjesztést folytató felhasználókat, és várhatóan ezrek ellen indít kártérítési pert. Az 1998-as Digital Millennium Copyright Act (DCMA) nevű amerikai törvény szerint az amerikai internetszolgáltatók kötelesek kiszolgáltatni azon internetezők személyes adatait, amelyek esetében alapos a gyanú, hogy a felhasználók jogtalanul terjesztenek szerzői jogok által védett tartalmakat, állítják a lemezkiadók.

Mindezt egy, a Verizon Communications ellen hozott előzetes bírósági határozat is alátámasztotta az elmúlt hetekben, amelynek értelmében a szolgáltató kénytelen volt felfedni a lemezkiadók előtt két nagyszabású fájlcserét folytató felhasználó kilétét. A bíróság döntése jelentős siker volt a RIAA számára, és megalapozta a jogtalan zeneterjesztést folytató egyéni felhasználók tömeges felelősségre vonását.

A június 4-ei bírósági döntés után a legtöbb amerikai szolgáltató nem is látja értelmét annak, hogy megtagadja az adatok kiadását a lemezkiadók számára. “A június 4-ei döntés alapján együtt kívánunk működni a lemezkiadókkal, de hangsúlyozzuk, hogy nem értünk egyet azzal a módszerrel, amelyet alkalmaznak. Bár szeretnénk segíteni a lemezkiadókat szerzői jogaik érvényesítésében, szerintünk nem ez lenne a követendő út” – közölte az amerikai internetszolgáltató EarthLink egyik szóvivője.