Az Amnesty International az emberi jogok “nagyon súlyos” megsértésével vádolja az amerikaiakat Irakban. Az amerikai katonaság embertelen körülmények között tartja a foglyokat, családtagjaiknak pedig nem adnak felvilágosítást – közölte a jogvédő szervezet.

Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet az emberi jogok “nagyon súlyos” megsértésével vádolja az Irakban tevékenykedő amerikai haderőt. Az AI nehezményezte, hogy munkatársait nem engedik a több ezer fogolyhoz, akiket vádemelés nélkül “megdöbbentő körülmények között” tartanak fogva. Judit Arenas Licea, a szervezet szóvivője közölte, sok iraki őrizetest órákon át a tűző napon tartanak, olyan létesítményben őrzik őket, ahol nincsenek meg az alapvető higiéniai feltételek, és a fogva tartottak családtagjai nem kaphatnak tájékoztatást szeretteik hogylétéről. A szóvivő azt is elmondta, hogy június 13-án egy fogolylázadás során az amerikai katonák lelőttek egy rabot.

Csalódottak vagyunk, hogy – noha az emberi jogok védelme volt a háború megindításának egyik indoka – most épp a védelmezők sértik meg az irakiak emberi jogait – mondta Arenas Licea. Az Amnesty International egy csoportja jelenleg Irakban tevékenykedik, foglyok tanúvallomásait rögzíti. Az amerikai hadsereg egyelőre nem reagált az AI panaszaira, de korábban többször elutasította a szervezet azon kérését, hogy megbízottai meglátogathassák az iraki őrizeteseket. Az indoklásban minden esetben biztonsági okokra hivatkoztak. Judit Arenas Licea szerint Irakban a kölcsönös bizalmatlanság ördögi köre alakult ki: az amerikai katonák az őket érő gerillatámadások miatt senkiben sem bíznak, gyermekeket és felnőtteket egyaránt bilincsbe vernek, a razziák során embereket aláznak meg, az iraki lakosság pedig ezeket az akciókat látva egyre inkább a “felszabadítók” ellen fordul.