Tilos a parkolási társaságoknak felvételeket készíteniük az autó belsejéről bírságoláskor. Az adatvédelmi biztos állásfoglalása szerint fényképet és videofelvételt csak a szélvédő mögötti területről szabad készíteni és megőrizni.

A parkolási társulások általában két helyen is őrzik a felvételeket. Dokumentálják az ellenőr napi munkáját és a bírságolás anyagához is, csatolják a fényképeket.

Az adatvédelmi biztos szerint az ellenőrök nem készíthetnek felvételeket a gépkocsik belsejéről, mert szerinte ott több olyan tárgy is lehet, amelyből személyes adatra lehet következtetni: például a visszapillantó tükrön lévő keresztből a tulajdonos vallására.

“Maximum a szélvédő mögötti részt lehet fotózni, hogy megállapítást nyerjen, hogy nincs parkolójegy a szélvédő mögött elhelyezve. De nincs arra joga a parkolási társaságnak, hogy az egész gépkocsi belső terét lefotózza, és ilyen felvételeket tároljon.”

Az ombudsman szerint a rendőrség sem tárolhat felvételeket a kocsi belsejéről, hacsak nem bűnügyben járnak el. Felvétel nélkül azonban szinte lehetetlen bizonyítani, hogy vitás esetekben kinek volt igaza.

“A mi feladatunk az, hogy adott esetben bebizonyítsuk, hogy a gépkocsi ott parkolt, azon a helyen, illetve, hogy nem volt benne érvényes parkolójegy” – nyilatkozta Novák Péter, a Budapesti Önkormányzati Parkolási Társulás ügyvezető igazgatója.

A parkolójegyeket a használati utasítás szerint a szélvédő mögé, jól látható helyre kell elhelyezni.