Az Európai Unió mezőgazdasági miniszterei kedden hivatalosan is jóváhagyták a genetikailag módosított élelmiszerek és állati takarmányok kötelező uniós címkézését. Ezzel az EU gyakorlatilag öt éve érvényben levő forgalmazási tilalma megszűnik a génmanipulált élelmiszerekre, ezek a termékek ezentúl megkülönböztető jelzéssel forgalomba hozhatók az unióban.

A szabályozás 20 nappal azt követően lép életbe, hogy megjelent az EU hivatalos közlönyében, így EU-diplomaták szerint ez szeptemberre várható. Ugyanakkor nem világos, hogy a moratóriumot mikor oldják fel.

A Washington által hevesen támadott tilalom az amerikai gazdálkodóknak becslések szerint 300 millió dollárt jelent évente kieső exportbevételként, elsősorban a kukorica esetében.

Az unió élelmiszeriparának hat hónap áll rendelkezésre, hogy bevezesse a címkézést: minden élelmiszert, amely 0,9 százaléknál nagyobb arányban tartalmaz génmanipulált adalékot, megkülönböztető jelzéssel kell ellátni, hogy a fogyasztók maguk dönthessenek annak megvásárlásáról.