Lezárult a közigazgatási szolgáltatások reformjáról szóló társadalmi vita, a tapasztalatainak felhasználásával készülő kormány-előterjesztést augusztus 6-án tárgyalja a kabinet – mondta Pál Tibor, a Belügyminisztérium politikai államtitkára szerdai tájékoztatóján.

Ismertetése szerint igyekeztek a lehető legtöbb, a közigazgatásban és az államigazgatásban dolgozó szakembert és politológust bevonni a vitákba, amelyeknek tapasztalatait felhasználják a reform kidolgozásában.

A sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy “a közigazgatási reformmal az embereknek akarnak jobb szolgáltatásokat nyújtani”.

A belügyi tárca közigazgatási államtitkárának ismertetése szerint a reformnak nem célja a polgármesterek számának csökkentése, a képviselő-testületek jogköreinél azonban várhatóak változtatások, mivel jelenleg differenciálatlanok az önkormányzatok ellátási kötelezettségei.

Tóth Zoltán a reform egyik céljaként említette a megyei képviselő-testületek megszüntetését, hogy helyettük régiós szintűek jöjjenek létre. Mint mondta, ezt nyilvánvalóan össze kell hangolni a választási rendszerrel, illetve kétharmados parlamenti döntést igényel.

“Az előterjesztés hét magyarországi régió kialakítását tartalmazza, amelyek a jelenlegi hét, úgynevezett statisztikai régió alapján jönnének létre” – közölte a közigazgatási államtitkár.

Arról is szólt, hogy a reform keretében az egységes ügyirat-kezelési rend bevezetéséről is tárgyal majd a kormány.

Kérdésre válaszolva elhangzott, hogy 2006-ra tervezik előkészíteni a régiós önkormányzati választást, azonban csak a 2006-ban, a választások után megalakuló kormány dönti majd el: régiós vagy hagyományos, megyei szintű helyhatósági választást tart.