Csaknem egymilliárd forintra rúg a médiahatóságnak be nem fizetett műsorszolgáltatási díjhátralék – közölte az MTI érdeklődésére az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) szóvivője csütörtökön.

“Az ORTT díjbeszedési hatékonysága 98 százalékos”, fogalmazott Vékony Éva a legfrissebb, a múlt szerdai állapotot tükröző adatokat ismertetve. Az MTI kérdésére elzárkózott attól, hogy megnevezze az összesen mintegy 973 millió forintnyi tartozást felhalmozó társaságokat.

Az általa közölt adatok szerint a földfelszíni sugárzású rádiók és televíziók közül 12 tartozik az ORTT-nek, összesen 366 millió forintnyi műsorszolgáltatási díjjal, míg 16 vezetékes szolgáltató együttesen 17 milliós hátralékot halmozott fel.

Hét működő műholdas televízió 380, két már nem sugárzó pedig összesen csaknem 140 millió forinttal adósa a médiahatóságnak, míg két korábbi AM mikrós műsorszolgáltatótól 70 milliót követel az ORTT.

Vékony Éva – emlékeztetve arra, hogy az ORTT szabályozza a kinnlevőségek behajtásának eljárási rendjét – elmondta, hogy az érintettek megkapták a megfelelő számlákat, valamint a késedelmes fizetők a felszólításokat.

“A nem fizetők esetében a médiahatóság intézkedett a szerződésben foglalt garanciák – így az óvadék, a bankgarancia – igénybevételéről” – mondta a szóvivő.

Vékony Éva megemlítette, hogy néhány műsorszolgáltató átütemezési kérelmet nyújtott be. Ezeket azzal a feltétellel fogadta el az ORTT, hogy a módosítási szerződés aláírásakor az érintett társaságok befizetik tartozásuk egyötödét, a fennmaradó részt pedig egy év alatt rendezik, kiegyenlítve eközben aktuális kötelezettségeiket is.

Az átütemezés feltétele volt, hogy bármilyen újabb fizetési késedelem esetén érvénytelenné válik a részletfizetési kedvezmény – tette hozzá a szóvivő.