Magyarország számára semmilyen szempontból nem lenne hátrányos, ha kilépne a New York-i egyezményből, és így legálisan működhetnének bordélyházak – mondta el az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese az MTI-nek pénteken.

A piros lámpás házak léte még mindig kisebb kárral járna, mint a mostani helyzet, amely kiengedi az utcára a prostitúciót – közölte Takács Albert. “A tiltás nem járható megoldás az ügyben” – tette hozzá.

Az ombudsman hivatalból indított vizsgálatot a türelmi zónák ügyében, mert a legutóbbi bírósági döntések arról győzték meg, hogy “valami nincs rendben az alkalmazható jogszabályokkal”.

A prostituáltak érdekvédelmi egyesülete nemrégiben pert nyert a II. kerületi önkormányzattal szemben. A bíróság döntése szerint az önkormányzatnak hatósági bizonyítványt kell kiadnia arról, hogy hol folytathatják tevékenységüket a kerületben a prostituáltak.

A türelmi zónák kijelöléséről szóló szabályozást 1999-ben fogadta el az Országgyűlés. A szabályozás értelmében a helyi önkormányzatoknak kell e zónákat kijelölniük a prostitúció tömeges megjelenése esetén. A törvény kijelöli azokat a területeket, ahol prostitúció nem folytatható, többek között iskolák, templomok és diplomáciai objektumok közelében.

Takács Albert szerint gondot okoz, hogy az önkormányzatok sem mindig tudják, hol vannak a területükön védett objektumok, például diplomata-lakások, ráadásul ezen információk amúgy sem publikusak.

Az ombudsman a jelenlegi helyzet feloldására valószínűleg javasolni fogja az Országgyűlésnek a jogszabály módosítását, de szerinte megoldást jelentene, ha engedélyezné az állam a piros lámpás házak létrejöttét, amihez fel kellene mondani az 1950-es New York-i egyezményt, amelyet Magyarországon 1955-ben hirdették ki.

Takács Albert ismeretei szerint az egyezményt a kormány – mint a szerződő állam hivatalos képviselője – mondhatja fel az ENSZ főtitkárához címzett levélben.

A lépés megtételhez nyilván szükséges lenne az Országgyűlés jóváhagyása is – tette hozzá.

A prostituáltak érdekvédelmi szervezetének vezetője helyeselné, ha Magyarország kilépne a New York-i egyezményből, a nők védelmével foglalkozó egyik szervezet viszont úgy véli, hogy a nyilvános házak engedélyezésével a prostituáltak kiszolgáltatottsága is nőne.