Legkevesebb 20 milliárd forintot takaríthatna meg a költségvetés, ha 2004-től nem a büdzsé fizetné a közmédiumok finanszírozását szolgáló üzembentartási díjat – állítják az MTV-kuratórium SZDSZ-es tagjai. Az MSZP ugyanakkor nem ért egyet a kezdeményezéssel, elképzelhetetlennek tartják, hogy a korábban megszüntetett tévédíjat ismét az emberekre terheljék.

Az MSZP választási ígéretének megfelelően 2002 második felében a tévékészülék használati díjat átvállalta a büdzsé a lakosságtól. 2003-ban ez a tétel 20,7 milliárd forint többletterhet jelentett a költségvetésnek. “Be kell látni, többszörösen elhibázott volt a tavalyi döntés: nem konform a médiatörvénnyel, sérti a közmédiumok függetlenségét, és mivel a tehetőseket is mentesíti a fizetési kötelezettségtől, szociálisan igazságtalan” – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Kozák Márton. Az SZDSZ-es kurátor szerint nem csak a 2004-es szja-csökkentést tartalmazó törvény betartása miatt elkerülhetetlen a változtatás, hanem mert egyébként megoldhatatlan a közmédiumok finanszírozása. Több EU-tagországhoz hasonlóan Magyarországon is a villanyszámlával együtt érkezhetne a tévédíj.

Az MSZP médiapolitikusa, Újhelyi István nem ért egyet a kezdeményezéssel, mert elképzelhetetlennek tartja, hogy egy megszüntetett terhet visszaállítsanak. Másrészt a tévédíj megszüntetése a választási kampány része volt.

Az MDF frakcióvezetője, Herényi Károly ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy az MSZP és az SZDSZ döntse el egymás között a kérdést, őket korábban sem kérdezték meg.

Szalai Annamária, a Fidesz médiapolitikusa nem helyesli az SZDSZ kezdeményezését, mondván, nem kellene újra kivenni a pénzt az emberek zsebéből.