Zárt tárgyalást kértek hétfőn a mobiltársaságok, illetve a Matáv a Gazdasági Verseny Hivatal Versenytanácsától az ellenük indított kartell és gazdasági erőfölénnyel való visszaélés ügyében.

A két Westel, a Pannon GSM, a Vodafone és a Matáv ellen azért indítottak eljárást, mert felvetődött, hogy cégek a mobil-mobil összekapcsolási díjakat összehangoltan állapították meg, ugyanakkor a vezetékes-mobil összekapcsolási díjakat túl magasan tartották. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a tárgyalásnak mikor lesz vége, s dönt-e ma a versenytanács az ügyben.

Polgárdy Géza, a GVH sajtófőnöke az MTI-nek korábban elmondta: a Matáv Rt., a Westel Rádiótelefon Kft., a Westel Mobil Rt., a Pannon GSM Rt., és a W.R.A.M. (Vodafone) Rt. ellen 2002. februárjában indított a versenyhatóság kartellgyanú miatt eljárást. A GVH gyanúja szerint a mobilszolgáltatók az egymás felé elszámolt mobil-mobil összekapcsolási díjakat összehangoltan alacsonyan állapították meg, ugyanakkor a vezetékes-mobil összekapcsolási díjakat túl magasan tartották. 2002 júliusában a versenyfelügyeleti eljárást kiterjesztették erőfölénnyel való visszaélés alapos gyanújára is. A versenytanács 2003. június 30-án már tárgyalta az ügyet, ám akkor július 28-ra halasztotta a döntést. Polgárdy Géza megerősítette, hogy a döntés a hétfői tárgyaláson elhangzottak alapján születik meg, amikor ismételten meghallgatják a feleket.