A Financial Times szerint az Európai Bizottság ferde szemmel nézi a “káros” adókedvezményeket, amelyeket az újonnan csatlakozó országok kínálnak a vállalatoknak.

Észtország kivételével mind a tíz tagjelölt országban léteznek olyan kedvezmények, amelyek ezekbe az országokba csalogatják a bevételeket és befektetéseket. A Financial Times című londoni lap értesülése szerint e téren főleg Lengyelország, Litvánia és Málta okoz fejfájást Brüsszelnek.

Az Európai Bizottság egy belső jelentésére hivatkozva a brit pénzügyi lap azt írta, hogy a bizottság az efféle káros intézkedések listájának közzétételét tervezi és arra akarja rábírni a leendő tagországokat, hogy legkésőbb 2004. május 1-ig, csatlakozásuk tervezett dátumáig, számolják fel ezeket. Elgondolkodtató azonban, hogy Brüsszel miként akarja rákényszeríteni az új tagországokat a befektetési kedvezmények eltörlésére, hiszen a csatlakozási szerződések aláírásával elveszítette legfontosabb nyomásgyakorlási eszközét a tíz új tagállamra.

Cipruson az EU szakértői 9 “káros” intézkedést azonosítottak a vállalati adózás területén, Máltán hetet, Szlovákiában ötöt, Livániában hármat, Magyarországon és Lengyelországban 2-2-t, Szlovéniában pedig egyet. Főleg a 14 lengyelországi különleges gazdasági övezet szálka az Európai Bizottság szemében. Jóllehet a varsói kormány beleegyezett, hogy felére csökkenti és lengyel vállalatok számára is hozzáférhetővé teszi az ottani adókönnyítéseket, azonban a működési engedélyek kiadásánál az átláthatóság hiánya miatt nincs garantálva, hogy a jövőben is nem főleg a külföldi befektetők jutnak a kedvezmények birtokába.

Az Európai Bizottság idézett belső bizalmas jelentésének becslése szerint ezek az adókedvezmények “tisztességtelen módon” 61 ezer munkahely létrejöttét segíthetik elő, miközben a befektetők főleg Németországból, Japánból és az USÁ-ból jönnének. A lengyelországihoz hasonló különleges gazdasági övezetek vannak Litvániában is. Málta viszont olyan mechanizmusokat létesített a külföldi befektetők számára, amelyekkel azok megkerülhetik az adófizetést külföldön.