A kormány benyújtotta az Országgyűlésnek az alkotmány módosítására vonatkozó törvényjavaslatot – mondta Szili Katalin a Magyar Televízió Nap-kelte című, kedden reggel sugárzott műsorában.

A politikus megerősítette korábbi nyilatkozatát, amely szerint amíg a parlament elnökeként dolgozik, szeretné, ha elfogadnának egy új magyar alkotmányt.

“A jövő évben ünnepeljük új köztársaságunk kikiáltásának 15. évfordulóját és mostani alkotmányunk 55. évfordulóját” – közölte az Országgyűlés elnöke arra a kérdésre, miben bízik ma, hiszen eddig nem volt e kérdésben kellő politikai akarat.

Mint hozzátette, rendszereken túlnyúló az az alkotmány, amit ma toldozgatunk-foldozgatunk, s időnként az Alkotmánybíróság kénytelen arra, hogy az alaptörvény hiányosságait áthidalja.

Arra a kérdésre, ki kezdeményezheti ezt, úgy fogalmazott: a parlament elnökeként is megteheti, nyilvánvalóan a kormánnyal egyeztetve.

A parlament elnöke szerint minden politikai erőben van arra “egyfajta emelkedettség”, hogy néhány nemzeti alapkérdésben újra megkössék a szövetséget, letegyék azokat az alapokat, amiben egyet tudnak érteni.

Szili Katalin szólt arról is, hogy már a tavaszi ülésszak végén tájékoztatta Medgyessy Péter miniszterelnök arról, melyek azok a törvények, amelyeket az őszi ülésszakon szeretnének napirendre tűzni.

Példaként említette az adótörvényeket, amelynek kapcsán úgy fogalmazott: olyan dologról vitáznak a kormánypárti és ellenzéki politikusok, ami nincs az asztalunkon, tehát még magunk sem látjuk, mi az, amiről a vita folyik.