Egy XV. kerületi utcában ezentúl szabad a prostitúció azt követően, hogy a helyi önkormányzat kedden hatósági bizonyítványt adott ki arról: a prostituáltak érdekvédelmi egyesülete által megnevezett utca nem minősül védett övezetnek – értesült az MTI.

“Nem arról van szó, hogy türelmi zónát jelöltünk volna ki” – hangsúlyozta Rónayné Vojnovics Ibolya, hozzátéve, hogy a hatósági bizonyítvány nem engedély.

Tájékoztatása szerint a Magyar Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesülete kérelmében kezdetben 41 utcát jelölt meg, szerette volna tudni, hogy azok védett övezetnek minősülnek-e.

Az aljegyző tájékoztatása szerint a hivatal vezetése tájékoztatta az egyesület képviselőit arról, hogy a megnevezett utcák túlnyomó többsége védett övezetbe tartozik.

Rónayné Vojnovics Ibolya elmondta: ezt követően az egyesület egyetlen XV. kerületi utcára szűkítette le kérelmét, erre az egyre vonatkozóan kért hatósági bizonyítványt, amit az önkormányzat – a helyszíni szemlét követően – kedden adott ki.

Hozzátette: a bizonyítvány a város széli, a Fővárosi Szemétégetőműhöz vezető Felsőkerti utcára vonatkozik, ahol nincs olyan intézmény, amely alapján az védett övezetnek minősülne.

Földi Ágnes, a Magyar Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesületének elnöke közölte: a hatósági bizonyítvány ugyan nem alkalmas zóna kijelölésére, de arra viszont feljogosítja a prostituáltakat, hogy ebben az utcában a nap 24 órájában kulturált körülmények között dolgozzanak.

A hölgyeknek csak érvényes egészségügyi kiskönyvvel kell rendelkezniük és így a rendőr nem viheti el őket – mondta Földi Ágnes.