Százhúszmillió forintba kerül azoknak a kártya formátumú személyi igazolványoknak a cseréje, amelyeket a hatóság 2000. január 1. és július 17. között állított ki, de nem az eredetileg előírt alapanyagból készültek – mondta a BM hivatalvezetője, aki ugyanakkor az MTI-nek pénteken cáfolta, hogy a kicserélendő okmányok selejtek lennének.

“A kicserélendő 250 ezer személyigazolvány megfelel minden biztonsági előírásnak, és minden funkciónak, amire kibocsátották őket” – mondta a Belügyminisztérium Központi Adatbank Nyilvántartó és Választási Hivatal vezetője.

Urbán György közölte: az okmányokat az alapanyag-egységesítés miatt kell kicserélni.

Ha egy állampolgár az előírt december 31-i határidőig nem cseréli le a személyi igazolványát, továbbra is használhatja az okmányt annak érvényességéig – mondta Urbán György.

Elmondta: az érintettek a cseréről levélben értesítést kapnak. Az illetékes okmányiroda – a sorban állás elkerülése érdekében – telefonon ajánl időpontot, amikor az érintettek ingyenesen átvehetik okmányukat.

A kicserélt okmányok is ugyanúgy tíz évig érvényesek, mint az előírt alapanyagból készült iratok – közölte.

Urbán György kitért arra is, hogy a kártya formátumú személyi igazolvány alapanyaga kapcsán közbeszerzési eljárást hirdettek. Az okmányok biztonsági elemeinek meghatározásával foglalkozó szakhatóság jelezte, hogy a személyazonosító igazolványnak polikarbonát alapanyagból kell készülnie.

A közbeszerzés során azonban nyilvánvalóvá vált, hogy ennek beszállítása 1999 novemberében-decemberében nem lehetséges. Ezért átmeneti intézkedésként ugyanolyan biztonsági kategóriába tartozó PVC-alapanyagú igazolványt bocsátottak ki 2000. január 1. és július 17. között – közölte.

Az előírt alapanyag 2000. első negyedévében érkezett meg, így az ezt követően kibocsátott igazolványok már az eredetileg előírt anyagból készülhettek.

A szakhatóság az átmeneti engedélyt azzal a feltétellel adta ki, hogy az okmányok kibocsátója 2003. december 31-ig köteles gondoskodni a PVC-alapanyagú személyigazolványok a lecseréléséről.