Medgyessy Péter miniszterelnökhöz fordult az Európai Lapkiadók Szövetsége (ENPA), levélben fejezve ki aggodalmát a magyar kormány lapkiadással kapcsolatos új adópolitikája miatt – tájékoztatta a Magyar Lapkiadók Egyesülete kedden az MTI-t.

“Az Európai Bizottság 2003 júliusában irányelv-javaslatot adott ki a csökkentett általános forgalmi adóról. Ennek ismeretében meglepődve értesültünk arról, hogy Önök a lapokra az áfa-kulcs 15 százalékra történő felemelését tervezik” – írta a jelenleg 21 európai ország 3.200 lapjának érdekeit képviselő ENPA. Mint az MTI-hez kedden eljuttatott levélben olvasható, a bizottság a dokumentumban akcióprogramot javasolt a jelenlegi áfa-rendszer konkrét és jelentős javítására. “A bizottság megerősíti, hogy a tagországok továbbra is kérhetik a csökkentett 5-14 százalékos kulcsot az újságpiacra” – mutatott rá az európai szövetség. Az ENPA közlése szerint a lapokra kivetendő 15 százalékos általános forgalmi adóval Magyarország – az Európai Unió rendszere alapján – a normál áfa-kategóriába kerülne. A tagországok közül ugyanakkor – Írország kivételével – jelenleg egyetlen országban sincsenek a lapok e kategóriában. Írországban a lapokra 13,5 százalék az általános forgalmi adó, amely a többi tagországban 10 százalék alatt van. Az Európai Unió tizenöt tagországból tízben a lapokra vonatkozó áfa 5 százalék vagy az alatti – írta a július 30-i keltezésű levélben Dietmar Wolff, az ENPA igazgatója.

Az Európai Lapkiadók Szövetsége kitér arra is, hogy a rövidesen csatlakozó országokban a helyzet teljesen megegyezik az EU-ban jelenleg újságokra érvényes áfa-szinttel: a Cseh Köztársaságban 5 százalék, Lengyelországban 7 százalék, Észtországban 0 százalék (előfizetés esetén). “Magyarországon az olvasásnak hagyománya van, az országot úgy ismerik, hogy ott mindig sokat olvastak. Sajnálatos, sőt szégyenletes lenne, ha Magyarország e pozitív imázsát azzal veszélyeztetné, hogy a magasabb áfa-kulcs miatt emelkednének a költségek mind a kiadók, mind az olvasók számára” – fogalmazott az ENPA. A szervezet “nyomatékosan javasolja” Medgyessy Péternek, hogy vegyék figyelembe az általános európai helyzetet és ennek megfelelően vizsgálják felül az újságokra alkalmazandó áfa-emelés tervét. “A más országokkal való összehasonlításnak a jelenlegi áfa-szint csökkentésére kell ösztönöznie” – zárta levelét az Európai Lapkiadók Szövetsége. Az ENPA levele teljes mértékben alátámasztja a lapkiadói szakma álláspontját – közölte a Magyar Lapkiadók Egyesülete kedden az MTI-vel.

“Azt gondoljuk, hogy a jelenlegi 12 százalékos áfa is magas” – mondta a szervezet főtitkára, utalva arra, hogy nemrégiben a magyar egyesület is a miniszterelnökhöz fordult az áfa-kulcsok miatt. Pető János rámutatott arra, hogy a könyv- és a lapkiadás általános forgalmi adója a legtöbb országban azonos, hozzátéve: nem lát logikát abban, hogy Magyarországon különböző áfa-kulcsokat vezessenek be. Ennek kapcsán felidézte: Hiller István kulturális miniszter július végén bejelentette, hogy a kormány szándéka szerint 2004. január 1-jétől 12 százalékról 5 százalékra csökkenne a könyvkiadás általános forgalmi adója. A főtitkár szerint a lapkiadás forgalmi adójának növelése áremelkedéshez vezethet, ezáltal gátolhatja az állampolgárok információhoz jutását. A tervezett intézkedés emellett nehezítheti a szakma gazdálkodását és álláshelyek megszűnését is jelentheti – mondta Pető János.