A behajtás jogát elnyerő pályázó a kikiáltási ár alapján alig százmillió forintért juthat hozzá akár több milliárdhoz

Az adósságot 400 olyan cég halmozta fel, amely felszámolás alatt áll. Az APEH a saját módszereivel már nem tudja beszedni ezeket a tartozásokat. Az adóhatóság a kilencmilliárd forintos követelést legalább 55 millió forintért adja át, de a pályázók közül azé lesz a behajtás joga, aki a legtöbbet ígéri érte.

Az APEH legkésőbb szeptember közepéig szeretne megszabadulni követelései egy részétől, amely behajtásával hosszú ideje hiába próbálkozik. A korábbi gyakorlattól eltérően, amikor a Magyar Követeléskezelő Részvénytársaságnak adta át a reménytelen kintlévőségeket, most pályázaton értékesítené mintegy 400 csődbe jutott cég
tartozását.

Az APEH kizárólag cégeket válogatott a követeléscsomagba, a hivatal magánszemélyek tartozását nem adja el. A teljes összeg 9 milliárd 86 millió forint, amelyből 4 milliárd 151 millió forint az adótartozás, 1 milliárd 294 millió a járuléktartozás és több mint három és félmilliárd a késedelmi pótlék. A 9 milliárdos csomag kikiáltási ára a tőketartozás egy százaléka, vagyis nem egészen 55 millió forint.

Az APEH szóvivője úgy számolt, eddig hét pénzügyi vállalkozás jelentkezett a követelés megvásárlására.