Az Európai Bizottság határozata szerint megfelel az Európai Uniós ajánlásoknak az a CD technológiai licencstruktúra, amelyet a Sony és Philips cégek alkottak a CD technológiai szabadalmak más gyártók általi alkalmazásának lehetővé tételére.

A CD (Compact Disc) szabványt még a ’80-as évek elején fejlesztette ki a holland Philips, és a japán Sony. A két társaság a kezdetektől fogva lehetővé tette a CD technológiához kapcsolódó szabadalmaztatott megoldások alkalmazását azon gyártók számára, amelyek kifizetik a két cég által meghatározott licencdíjat. A struktúra lehetővé tette, hogy gyakorlatilag bármely cég kiadhasson CD alapú elektronikai készülékeket, és végső soron hozzájárult a technológia elmúlt két évtizedben aratott, kétségbe vonhatatlanul óriási sikeréhez.

2000-ben egyes társaságok azonban panaszt nyújtottak be, amely szerint a Philips/Sony CD licencstrúktúra átláthatatlan, a licencdíjak pedig nem állnak összhangban a rendelkezésre bocsátott technológiák értékével. Az Európai Bizottság mindezek után vizsgálatot indított annak megállítására, hogy tisztességtelen-e a CD technológia licencstruktúrája, illetve hogy a licencmegállapodások összeegyeztethetők-e az EU irányelvekkel, törvényekkel.

“Az Európai Bizottság megállapította, hogy a 2003-as licencmegállapodások, amelyekben a Philips és a Sony hozzáférési, és alkalmazási jogot biztosít egy vagy több CD lemeztípus szabadalmához, bár mindkét cég fenntartja magának a jogot a megállapodás egyedüli megkötésére, nem korlátozza a szabad piaci versenyt” – áll a bizottság közleményében. A mostani határozattal az EU törvényhozó szerve véget is vetett az ügyben folyó vizsgálatoknak.

“Igyekszünk meggyőzni a panaszosokat, hogy a két társaság által kínált licencstruktúra segítségével egy rendkívül fontos technológia szabadalmaihoz férhetnek hozzá azok aktuális értékével összhangban álló áron” – olvasható a közleményben.