A gyógyszergyártók és az egészségügyi miniszter is úgy látja, még van esély arra, hogy megállapodnak az új átmeneti gyógyszerár-támogatási rendszerrel kapcsolatban. Ha Csehák Judit javaslatát elfogadja a kormány, úgy pénteken az előzetes tervek ellenére sem lép életbe az új szabályozás.

Az egészségügyi miniszter azt javasolja a miniszterelnöknek és a kormánynak, hogy két héttel halassza el az átmeneti gyógyszerár-támogatási rendszer bevezetését. Csehák Judit ezt a gyógyszergyártókkal és a forgalmazókkal, valamint a gyógyszerész kamara vezetőivel folytatott tárgyalása után jelentette be. A gyógyszerszakma vezetőivel közösen tartott tájékoztatón azt is közölte, hogy Medgyessy Péter kormányfő várhatóan kedd délután tárgyal a gyártók és forgalmazók képviselőivel, valamint a kamara vezetőivel.

A szakminiszter úgy értékelte, hogy van esély a megegyezésre. Orbán István, a gyógyszergyártók elnöke is hasonlóan vélekedett, és úgy fogalmazott, hogy céljuk olyan szerződési modell kidolgozása, amely a lehető legtöbb gyártó számára elfogadható.

Hávelné Szathmári Katalin, a gyógyszerész kamara elnöke viszont azt mondta, hogy nem szeretnék, ha a patikusoknak többlet-adminisztrációt jelentő, és a gyógyszerészek szerint például az adatvédelmi és a számviteli törvény betartását illetően is aggályos átmeneti rendszer életbe lépne. A folyamatos egyeztetéseket két külön munkacsoportban már kedden megkezdik.

Csehák Judit szakminiszter hangsúlyozta: a további tárgyalások garanciája, hogy mindkét testület kinyilvánította: közös felelősségük a zavartalan gyógyellátás biztosítása.