Konstruktív tárgyalásokat folytatott Londonban hétfőn Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Líbia több tisztviselője az amerikai Pan Am légitársaság repülőgépének a skóciai Lockerbie fölött 1988-ban végrehajtott felrobbantásával kapcsolatban – jelentette be a brit külügyminisztérium hétfő este.

A brit illetékesek egyelőre nem tudták megerősíteni azt a korábbi amerikai sajtóértesülést, hogy hamarosan bejelentést tesznek, amelyben Líbia hivatalosan vállalja a felelősséget a merényletért, és azt is, hogy egy svájci bankban hamarosan letétbe helyez 2,7 milliárd dollárt a 270 áldozat hozzátartozóinak. Londonban is úgy gondolják azonban, hogy a tizenötödik éve húzódó ügy hamarosan megoldódik.

Az amerikai légitársaság Boeing 747-es repülőgépét 1988-ban robbantották fel Lockerbie felett. A fedélzeten 259 utas – köztük négy magyar -, továbbá a 11 fős személyzet tartózkodott, valamennyien életüket vesztették. A közös amerikai-brit nyomozás két líbiai ügynököt tette felelőssé a merényletért, közülük egyet egy Hollandiában ülésező skót bíróság 2001 februárjában bűnösnek talált.

A The Washington Post című napilap még a múlt hét közepén jelentette, hogy a megállapodásra vonatkozó hivatalos dokumentumokat e héten aláírhatják, Líbia pedig csütörtökön tájékoztatja az ENSZ Biztonsági Tanácsát arról, hogy vállalja a teljes felelősséget a merényletért, amelyet az említett líbiai ügynök követett el. Tripoli a megállapodástól azt reméli, hogy a felelősség elismerése után az ENSZ Biztonsági Tanácsa hivatalosan is megszünteti az országgal szemben még érvényben lévő gazdasági szankciókat, s Líbia lekerülhet azokról a listákról is, amelyeken a terrorizmust támogató országok szerepelnek.

A BBC televízió jelentése szerint a hétfői londoni tárgyalást megelőzően az áldozatok jogi képviselői találkoztak, és megbeszélést folytattak a Líbia által letétbe helyezendő hatalmas összeget fogadó számla kezeléséről. Egy ügyvéd a brit televíziónak elmondta, nem tudja megerősíteni, hogy küszöbön állna a megállapodás, de az ügy politikai szereplői szerinte nem tájékoztatják kellő mértékben az áldozatok hozzátartozóit.