Az Európai Unió országai közül Németországban tartják fenn a legtöbb magánkórházi férőhelyet: az ágyak felét nem állami intézmények működtetik. Igen kicsi viszont a magánkórházi ágyak száma Dániában, Finnországban és Nagy-Britanniában – olvasható az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tájékoztatójában.

1998-ban Németországban több mint 762 ezer kórházi ágyon gyógyítottak betegeket, ezek 52 százalékát magánszolgáltatók tartották fenn. Az ágyaknak azonban csak egy kis részét működtették profitorientált vállalkozásban. A nem közkórházakban működő ágyak száma Franciaországban is igen magas: 1998-ban több mint 35 százalékot tettek ki, ezek mintegy fele profitorientáltan működött. A közkórházak által fenntartott helyek száma Spanyolországban és Ausztriában 67 százalék körüli.

A legkisebb számban Dániában találunk magánszolgáltatók által fenntartott kórházi ágyakat, itt az 1998-ban működő több mint 23 ezer férőhelyből mindössze 187 volt magánkézben. Finnországban az arányuk 3,45 százalék, Nagy-Britanniában alig több mint 4 százalék volt. Az egészségügyi minisztérium egyik sajtóanyaga szerint a Görögországban fenntartott 51 ezer kórházi ágyból több mint 15 ezer van magánkézben, és ezek szinte teljes egészében profitorientáltan működnek, mindössze 269-et tartanak fenn non-profit formában. Az egészségbiztosító adatai szerint Magyarországon a több mint 281 ezer kórházi ágyból 8600-at működtettek nem költségvetési szervek 2002-ben. Az Országgyűlés a tavaszi ülésszak folyamán fogadta el az úgynevezett kórháztörvényt, amely az egészségügyi szakmai befektetők számára is lehetőséget ad a részvételre az intézmények gazdasági átalakításában.