A belga kormány legutóbb elhatározott benzinár-emelése törvénytelen, mert az 1,5 eurócentes növekedést megalapozó parlamenti döntést hivatalosan még nem hirdették ki.

A benzin adótartalmának növeléséről nemrégiben döntött a belga törvényhozás mindkét háza, de elképzelhető, hogy már a határozat meghozatalakor megsértették az előírásokat, így most alkotmányjogászok vitatkoznak azon, hogy vajon érvényes-e a döntés. A kormány azzal magyarázta az üzemanyag adójának növelését, hogy az intézkedés következtében kevesebb jármű közlekedik majd az utakon, és így Belgium könnyebben teljesíti a kiotói szerződésben vállalt légszennyezés-csökkentési előírásokat.

Az árnövelést a VTB-VAB autósszervezet rögtön bírálta, mondván, hogy az adótartalom növelése nem segíti a környezetvédelmet, valójában csupán rejtett adóemelésről van szó. A VTB-VAB azt ajánlja, hogy a kormány adóemelés helyett inkább ösztönözze a korszerűbb, környezetkímélő motorok alkalmazását. A kormány tagjainak nem csak az esetleg elhamarkodott áremelés miatt fájhat a feje. Az üzemanyag-kereskedők ugyanis bejelentették, beperlik az államot az új szabályozás miatt, amely szerintük indokolatlanul részesíti előnyben a gázüzemű kocsik tulajdonosait. A Belgiummal szomszédos Luxemburgban egyébként szintén növelik az üzemanyag árát. A 7 eurócentes drágítással a környező országok áraihoz igazítják a helyi benzinárat.