A kettős állampolgárság nem ügy, hiszen bármelyik vajdasági vagy romániai magyar folyamodhat magyar állampolgárságért – jelentette ki Kovács László az Erdélyi Riport című hetilapnak adott interjújában.

A Nagyváradon megjelenő lap legutóbbi számában közölt interjúban a magyar külügyminiszter hangsúlyozta: az elbírálás egyénileg történik, és ha az illető megfelel bizonyos feltételeknek, így letelepedik és leteszi az állampolgársági vizsgát, megkapja a magyar állampolgárságot.

Kovács László határozottsága augusztus elején még nem volt ennyire nyilvánvaló. Akkor azt mondta, hogy “bár a kérdés rendkívül bonyolult, Magyarország kész szakértői tárgyalásokat folytatni a határon túli magyar szervezetekkel, a szomszédos országok kormányaival és az EU-val a kettős állampolgárság esetleges kiterjesztésének lehetőségeiről”. “Az Európai Unióban nem adnak kollektív alapon kettős állampolgárságot, csak egyéni elbírálás alapján” – mondta a vajdasági magyarok kezdeményezése kapcsán Kovács László.

Gyermeteg elképzelés viszont, hogy egyetlen döntéssel több százezres vagy milliós magyar közösségek együtt válnak magyar állampolgárrá. Ha az állampolgárság megszerzése egyszeri döntéssel nagy tömegekre vonatkozna, katasztrofális helyzetet idézne elő. Azt jelentené, hogy mintegy hárommillió embernek kellene biztosítanunk mindazokat az ellátásokat, melyek Magyarországon állampolgári jogon járnak. Gondolkoznak azon azok, akik a határon túl vagy határon innen feszegetik ezt, hogy mit jelentene ez a magyarországi egészségügynek, a szociális ellátásnak? Szerintem az ilyen felelőtlen felvetés csak politikai hangulatkeltésre való – mondta.

Kovács László visszautasította azokat a vádakat, hogy a Medgyessy-kormány lemondott volna a határon túli magyarokról. Emlékeztetett arra: a kedvezménytörvény módosításával sikerült elérni, hogy a jogszabályt nem kell majd megsemmisíteni Magyarország európai uniós taggá válása után. Jobb egy olyan törvény, amelyet legfeljebb otthon lehet olvasgatni, de alkalmazni lehetetlen? Aki ilyet állít, az saját irreális elképzeléseinek kedvéért lehetetlenné tenné a határon túli magyarság tényleges támogatását, vagy megakadályozná Magyarország uniós csatlakozását – jelentette ki.