Az amerikai pénzügyminisztérium tízezer dolláros pénzbüntetéssel, vagy akár tíz évi börtönbüntetés kiszabásával fenyegeti azokat az amerikai állampolgárokat – “emberi pajzsokat” -, akik az iraki háború előtti hónapokban Bagdadban és más iraki városokban a háború és a bombázások ellen tüntettek – írja a Népszabadság Online.

Az amerikai pénzügyminisztérium – mint azt a CBS televízió közölte – az elmúlt napokban számos tiltakozót, a háború előtti hónapokban Bagdadban és más iraki városokban a bombázások ellen létesített “emberi pajzs” amerikai részvevőit értesítette arról, hogy 10 ezer dolláros pénzbüntetés vár rájuk. Az indok az volt, hogy megsértették az érvényben lévő szankciókat, amelyek tiltották az Irakba utazásokat és általában mindenfajta kapcsolatot Szaddám Huszein elnök rezsimjével.

“Amennyiben nem fizetnek, akár tíz évig terjedő börtönbüntetés várhat rájuk” – fogalmazott a pénzügyminisztérium szóvivője, azonnal hozzátéve, hogy az intézkedést “abszolút nem politikai okok indokolták”. A minisztérium egy másik képviselője ugyanakkor utalt arra, hogy az érintetteknek jogukban áll fellebbezést benyújtani a kilátásba helyezett büntetés ellen. Washingtoni megfigyelők viszont azon a véleményen vannak, hogy az intézkedés felerősítheti a háború ellen tiltakozók hangját.