Nem szükséges a drága zártláncú televíziós rendszerek kiépítése a bíróságokon. Az új Büntetőeljárási Törvény, “a tárgyalások zártcélú távközlő hálózat útján” követelményei elvben az interneten keresztül is teljesíthetők.

Egy zárt számítógépes rendszert kell elképzelni, mondja a szakember, amiben természetesen csak a regisztrált felhasználók, illetve helyszínek hívhatják egymást. Az adatok egy központi szerverbe futnának, ami lehetne pl. a bíróság egyik központi épületében, vagy egy erre kijelölt szolgáltatónál. Az adatvédelmi szempontok az első, míg a jobb infrastruktúra és a rendelkezésre álló nagyobb sávszélesség a második lehetőséget kívánja meg, teszi hozzá Laczkó Gábor a hasonló feladatok ellátására képes rendszereket fejlesztő Telindus szakértője.

A központi szerver feladata lenne kérésre az egyes helyszínek összekapcsolása és az események rögzítése. A rögzített kihallgatásokat is ez a gép tárolná és csak az férhetne hozzá, aki illetékes az adott ügyben. Természetesen a rendszer minden eseményt naplózna, hiszen minden beavatkozás visszakövethető kell legyen. A kommunikáció az interneten zajlana, a futó adatok biztonságáról pedig egy VPN hálózat gondoskodna. Az adatbiztonság kialakításánál az egyik fő szempont, hogy az archívumhoz ne férhessen hozzá illetéktelen. Ezért a tárolt információk lekérdezése csak két személy egyidejű bejelentkezésével volna lehetséges. Vagyis, ha valaki meg akar nézni egy felvételt, akkor egy másik arra jogosult személy közreműködését kell kérnie. A rendszer persze naplózza, hogy melyik két személy mikor és honnan jelentkezett be és melyikük milyen archívumot nézett meg.

A rendszer végpontjain – tehát a bíróságon, rendőrségen, börtönökben, stb. különböző felszereltségű videó munkaállomások lennének. A börtönökben, vagy a rendőrségen elég egy erre kifejlesztett kamerából és egy PC-ből álló rendszer. Ez már alkalmas arra, hogy a kihallgatandó személy leüljön elé, lássa a bírót, hallja a kérdéseket és azonnal válaszolni is tudjon rájuk. A bíróságokon ugyanez a rendszer kiegészül egy kivetítővel, hogy a teremben ülők is jól hallják, illetve lássák, amit a kihallgatott személy mond. Egy-egy ilyen munkaállomás létrehozásának költsége nem több mint 350-400 ezer forint. Szeretném hangsúlyozni, fejezte be Laczkó, hogy ez egyelőre csak egy elvi megoldás, melynek megvalósításához az érintett szervek együttműködése is szükséges. Érdemes azonban elgondolkodni a felvetésen, hiszen ez a megoldás biztonságosabb és olcsóbb, mint egy zártláncú televíziós hálózat kiépítése.