Moszkvában egy olyan utazási iroda működött, amely körözés alatt lévő személyek külföldre csempészésével foglalkozott. Filipp Zolotnickij, az orosz főváros belügyi főcsoportfőnökségének gazdasági bűnözés elleni főosztályának sajtófőnöke, közölte, hogy a közrendvédelmi szervek munkatársai teljesen véletlenül fedezték fel a céget.

Az egyik vízumkiadó és nyilvántartó osztálynál szláv hangzású neveket tartalmazó igazolványokat találtak, de a bennük lévő fényképek kaukázusi származásra utalt. A nyilvántartó osztály munkatársai megkérték a rendőrségtől és a szövetségi biztonsági szolgálattól az adatok ellenőrzését. Operatív intézkedés során kiderült, hogy a külföldi útlevelek igényléséhez szükséges okmányokat a moszkvai “Aliance-tour” nevű utazási irodában meghamisították. Később kiderült az is, hogy az idegenforgalommal foglalkozó cég kifejezetten olyan személyek kiutaztatására szakosodott, akik ellen szövetségi körözést adtak ki.

A módszer a következő volt: egy lopott, elveszített, vagy hajléktalanoktól vásárolt személyi igazolványba beragasztották a külföldre menekülő körözött személy arcképét, majd hamis ományokat állítottak ki, amelyeket csoportosan nyújtottak be az útlevélkiállító belügyi, vagy külügyi szerveknek. A kapott új útlevéllel pedig a körözött személy nyugodtan kiutazhatott. Az eddig feltárt adatok szerint a cég közel 300 személyt csempészett külföldre, főleg csecseneket, de körözött bűnözőket is. A céget Nyina Fedotova moszkvai lakos vezette, aki legalább 800 ezer dollárt keresett ezzel a “szolgáltatással”. A hamis útlevéllel főleg az USA-ba és Nagy-Britanniába utaztak ki. A cégnél tartott házkutatás során megtalálták a hamis útlevelekkel ellátott személyek névsorát, a teljes “fekete könyvelést”, 30-nál több hamisított pecsétet és bélyegzőt, különböző állami hatóságok formanyomtatványait. A cég őrizetbe vett futára és pénztárnoka már beismerő vallomást tett. A hamis útlevéllel külföldre utazó személyek névsorát átadják az Interpolnak.