Új átalányadózási formáért lobbiznak a kamarák – nagyobb bevétel mellett magasabb lene az adókulcs, de a költségek egy részét is el lehetne számolni.

Az új, az evához hasonlító átalányadózási formában 18 százalék lenne a számított adó, de ez számlával igazolt költségekkel maximum 8 százalékra csökkenhetne – mondta Vadász György, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK alelnöke pénteki budapesti tájékoztatóján. A Pénzügyminisztérium nem tartja indokoltnak új átalányadó bevezetését.

“Abból kiindulva, hogy a mikrovállalkozások számára igen vonzó egy az evához hasonló, egyszerű átalányadózási mód, a BKIK kidolgozta az “eva-plusz” konstrukciót. Ebben az az új, hogy a bevételi maximum 15 millióról 30 millió forintra, az adókulcs pedig 15-ről 18 százalékra emelkedne, de a számlával igazolt költségek levonhatók lennének” – mondta a BKIK alelnöke.

A magyar kisvállalkozók számára a túladóztatás miatt nem kedvező a gazdasági környezet, ezért a versenyképesség javítása miatt is elengedhetetlen lenne a terhek csökkentése.
“Míg az Európai Unióban 100 egység kifizetett bérből a munkavállaló átlagosan 87,6 százalékot kap kézhez, addig nálunk csak 67,1 százalékot” – tette hozzá.