Az olasz EU-elnökség kezdeményezi, hogy összehangolt intézkedésekkel száműzzék a futballhuliganizmust Európa stadionjaiból. A terv javasolja, hogy a tagállamok osszák meg egymással azoknak a futballhuligánoknak a listáját, akiket kitiltottak a klubok stadionjaiból.

A dokumentumot júliusban elküldték minden EU-tagállamnak, s a szabályozást szeretnék még a jövő évi, portugáliai labdarúgó Európa-bajnokság előtt életbe léptetni. A leglényegesebb változás az, hogy a “hazai eltiltás” a jövőben nem létező kifejezés lesz, mert a listán szereplő huligánok egyetlen EU-tagállam stadionjába se tehetnék be a lábukat. A szabályozás tartalmazza a megelőző őrizetbe vétel intézményét is: a szurkolótársaira veszélyes, agresszív drukkereket, akiket priuszuk alapján már jól ismernek, a mérkőzések előtt – jól körülhatárolt feltételeknek megfelelve – rövid időre megfoszthatják személyes szabadságuktól. A stadionból való kitiltás módszerével jelenleg négy EU-tagállamban élnek: Olaszországban, Nagy-Britanniában, Németországban és Hollandiában, de a nemzeti rendőrségek már mind a 15 EU-tagállamban együttműködnek abban, hogy a nemzetközileg ismert futballhuligánok ne utazhassanak más tagállamban megrendezendő kupamérkőzésre vagy válogatott találkozóra.

Az olasz előterjesztés fogadtatása nem egyértelmű. Vannak, akik megkérdőjelezik, hogy az eddigi négy tagállam tapasztalatai elégségesek-e ahhoz, hogy az EU (miniszterek) Tanácsa meghozza döntését az ügyben. Az is nyitott kérdés, hogy az egyes nemzetek polgári jogi szabályozása azonos hullámhosszra állítható-e az EU egész területén. (Belgium, Dánia, Írország, Luxemburg és Portugália jogrendszere jelenleg semmilyen módon nem tartalmazza a futballhuligánok kitiltásának, őrizetbe vételének lehetőségét.) Az EU igazságügy-miniszterei várhatóan még idén megvitatják az olasz javaslatot.

Magyarországon, augusztus elején lépett életbe új kormányrendelet a sporthuliganizmus megfékezésére: mostantól 100 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az a személy, aki sportrendezvényen a létesítménynek a nézőktől vagy a nézők meghatározott csoportjától elzárt területére jogtalanul belép, vagy ott tartózkodik, illetőleg e területre bármit bedob. A szabálysértőt kiutasíthatják vagy kitilthatják a létesítményből. Ötvenezer forintig terjedő bírsággal büntethető az, aki olyan sportrendezvényen vagy -létesítményben tartózkodik, ahonnan bíróság, illetve szabálysértési hatóság kitiltotta. Az eljárás mindkét esetben a rendőrség hatáskörébe tartozik.