Alkalmatlan az európai uniós támogatások eredményes fogadására a területfejlesztés jelenlegi szervezeti rendszere – derül ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ) MTI-hez kedden eljuttatott jelentéséből.

A területfejlesztési tanácsokról és munkaszervezetekről készített dokumentumban az ÁSZ leszögezi, hogy az uniós források felhasználásának biztosításához stratégiai és taktikai intézkedések szükségesek.

Az ÁSZ azt javasolja a kormánynak, hogy a területfejlesztési törvény módosításának előkészítésekor vegye figyelembe a közigazgatás átfogó reformjának tervezett alapelveit, továbbá a területfejlesztés egyes szintjeihez rendelt feladatokat és hatásköröket az EU-ban alkalmazott gyakorlatnak megfelelően alakítsa át.

“Ki kell alakítani a megfelelő szervezeti megoldásokat és a törvényességi felügyelet egységes gyakorlásának feltételeit is” – teszi hozzá az ÁSZ a jelentésben.

A számvevőszék a regionális fejlesztési és a megyei területfejlesztési tanácsoknak, valamint az önkormányzatoknak elsősorban azt javasolja, hogy a feladatellátáshoz szükséges megfelelő munkaszervezetet alakítsanak ki, és javítsanak a számviteli rend betartásán, a belső ellenőrzési rendszeren és a gazdálkodási fegyelmen.

Az ÁSZ megállapítja, hogy a területfejlesztési és területrendezési törvény, az 1999 évi módosítással sem segítette elő a társadalmi és területi egyenlőtlenségek mérséklődését az ország fejlettebb és kevésbé fejlettebb térségei között.

Kiderül a jelentésből az is, hogy a megyei decentralizált pályázati pénzeszközök, támogatási keretek a 2000-2002. években nem növekedtek, a regionális fejlesztések támogatási rendszere pedig csak jelentős késedelemmel, 2001-től indult be.

“Annak ellenére, hogy készültek stratégiai és operatív programok, struktúra tervek, tényleges programfinanszírozás még 2002-ben sem működött” – tartalmazza a jelentés.

Az ÁSZ tapasztatai szerint az elmaradott települések számára felhasználható decentralizált források nem elegendőek a felzárkóztatásra.

“Nem mutatkozott az elmúlt években áttörés a kistérségek településeinek összefogásával megvalósuló térségi fejlesztésekben sem, annak ellenére, hogy azok támogatására többirányú kormányzati intézkedések, szabályozásbeli módosítások történtek” – összegzi a számvevőszék.