Az Európai Unió alkotmánytervezete azt a célt szolgálja, hogy az unió kiszámítható legyen, belső kohéziója erősödjön, hatékony működésének feltételei biztosítva legyenek – mondta Kovács László külügyminiszter kedden azon a budapesti sajtótájékoztatón, amelyen bemutatták az EU alkotmánytervezetének magyar fordítását.

A külügyminiszter megfogalmazása szerint a szöveg egységes rendszerbe foglalja az EU összes eddigi fontos dokumentumát.

“Az unió előtt álló új kihívások és a bővítés tette szükségessé az alkotmányos szerződés megfogalmazását” – közölte Kovács László.

A magyar diplomácia vezetője elmondta, a tervezetet az októberben kezdődő kormányközi konferencián vitatják meg.

Hozzátette: Magyarországnak és a többi csatlakozó országnak is az az igénye, hogy az alkotmánytervezet aláírásakor nemzetközi jogi értelemben is teljes jogú tagok legyenek a csatlakozó államok.

“Nagyon fontosnak tartjuk a kormányközi konferencia munkájával kapcsolatosan az átláthatóságot. A konferencián érdemi vitát kell folytatni, sokkal többről van szó, mint egy formális jóváhagyásról” – fogalmazott Kovács László.

Kitért arra, hogy az intézményi kérdésekkel összefüggésben a kormány közvetlenül a kormányközi konferencia előtti napokban hoz végleges döntést a magyar álláspontról, a parlamenti pártok és a civil társadalom véleményét képviselve.

“Olyan alapelvekhez ragaszkodunk, mint a tagállamok egyenjogúsága” – mondta a külügyminiszter, hozzátéve, nagyon fontos, hogy az Európai Bizottságban minden országnak legyen biztosa. Kovács László ezzel kapcsolatosan szólt még az elnökség rendjének, az unió külügyminiszterének és a külügyminiszterek tanácsának kérdéséről.

Újságírói felvetésre reagálva elmondta, a nemzeti és etnikai kisebbségekre történő utalásról négypárti egyeztetést szeretnének tartani, ezt követően pedig konszenzusos javaslatot terjesztene a kabinet a kormányközi konferencia elé.

Szekeres Imre, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) politikai államtitkára a kiadványt ismertetve közölte, az alkotmánytervezet magyar fordítása az Európai Füzetek különszámaként, a MeH Stratégiai Elemző Központja (Stratek) és a Külügyminisztérium közös kiadványaként jelenik meg. A kötet anyaga a Stratek honlapján is olvasható.