Az európai uniós csatlakozás Bárándy Péter szerint “feljogosít bennünket arra, hogy megint az európai fejlődés fő sodorvonalába illeszkedjünk”.

Az igazságügy-miniszter Székesfehérvárott tartott ünnepi beszédében emlékeztetett rá, hogy történelmünk során “voltunk már elöljárói az európai fejlődésnek István idején”, s voltunk “nagyon elfogadható szinten” az államalapító Európához kötő, kiegyező, kiegyenlítő politikáját folytató, Deák Ferenc munkája folytán. “S vagyunk most nem elöl járói, de együttmenetelői az európai nemzeteknek” – tette hozzá.

Bárándy Péter reményét fejezte ki, hogy nemsokára tiszta szívvel, örömmel ünnepelhetjük az új alkotmányt is, “ami egyszer csak létrejön.” “…Azt gondolom, megérdemeljük, hogy egy igazán demokratikus, szép, egységes alkotmánnyal nem megkoronázzuk, de ünnepelhessük István királyt néhány év múlva” – mondta.

A miniszter rámutatott: Szent István “egy eszmét, nézet- és normarendszert vállalt, s a kereszténységgel kötötte ennek a területnek akkor még népességét Európához, szemléletét pedig az európai szemlélethez”, s ezzel lehetővé tette számára, hogy visszavonhatatlanul nemzetté váljon.

Székesfehérvárott a székesegyházban tartott püspöki szentmise után az Alba Regiában őrzött Szent Jobb nyomában körmenetben az államalapító sírjához vonultak az emlékezők, majd a Városház téren ünnepelték az új kenyeret, amelyet Bárándy Péter ünnepi beszédét követően Spányi Antal megyéspüspök áldott meg.