Az Európai Unió – ez a címe a Cartographia Kiadó egyedülálló vállalkozásának, amely egy kötetben több száz illusztrációval, közérthetően tartalmazza mindazokat az információkat, amelyeket az Európai Unióról tudni illik.

A tematika olyan közérthető alapfogalmakat tárgyal és magyaráz, amelyekkel nap mint nap találkozhatunk, és amelyek egyre nagyobb fontosságúak, hogy széles körben ismertté váljanak. Az információ befogadását, feldolgozását a színes ábrák, térképek, fotók jelentősen könnyítik. A kötet szerzői – Bernek Ágnes, Kondorosi Ferenc, Nemerkényi Antal és Szabó Pál esettanulmányokkal, példákkal magyaráznak, például olyan kérdésköröket, hogy hol és milyen kör számára érvényesülnek az emberi jogok, melyek a regionális politika alapelvei, mit kell figyelembe venni a magyar termelőknek az EU-csatlakozás során.

Részletesen ismertetik egyebek között az európai uniós intézményeket és döntéshozatali rendszereket, a versenypolitikai, a közös agrárpolitikai tudnivalókat, a gazdasági és a monetáris unió legfőbb ismérvéit.

Egy sor hasznos Internet címet, elérhetőséget is közölnek, s ismertetik az EU-s pályázati lehetőségeket. A kiadvány nélkülözhetetlen a gimnáziumok felsőbb osztályai, az egyetemek és főiskolák hallgatóinak, illetve tanárainak számára, az EU- s szak- és továbbképzések, köztisztviselői szakvizsgák résztvevőinek, az önkormányzatok, állami intézmények dolgozóinak.