A rendelők után szeptembertől az okmányirodákba is időpontot lehet majd kérni: a hivatalok telefonon, tizenkét önkormányzat pedig interneten is fogadja majd a jelentkezéseket. A Magyarország.hu honlapon keresztül jövőre már egyes igazolványok cseréjét, kiváltását is kezdeményezni lehet majd.

Szeptembertől megszűnhet a sorban állás az okmányirodákban, pár héten belül ugyanis telefonon minden hivataltól, tizenkét helyen pedig interneten is időpontot lehet kérni az ügyintézésre – jelentette be pénteken Lamperth Mónika az újpesti okmányirodában tett látogatása után. A belügyminiszter – aki a helyszínen maga is kicserélte lejárt személyi igazolványát – elmondta, jövőre tovább bővítik az okmányirodák számát, várhatóan számos bevásárlóközpontban nyílik új hivatal.

A virtuális ügyintézésbe először 12 város – Budapest XIII. kerülete, Miskolc, Nyíregyháza, Szécsény, Kaposvár, Hajdúszoboszló, Tiszaújváros, Pannonhalma, Zalakaros, Gyula, Jászberény és Gyöngyös – okmányirodája kapcsolódik be, ez annyit jelent, hogy mintegy félmillióan élhetnek majd a lehetőséggel.

A rendszer segítségével, amely a Magyarország.hu honlapon keresztül működik, jövő ősztől az állampolgárok az egyéni vállalkozói igazolványokkal, a nemzetközi jogosítvánnyal és a mozgáskorlátozottak parkolási engedélyével kapcsolatban is kezdeményezhetnek ügyintézést.

Telefonon a tervek szerint szeptember 10-től lehet majd bejelentkezni, kezdetben azonban érdemes lesz a 197-es számon elérhető Tudakozó Plusztól érdeklődni, hogy melyik településen él már a szolgáltatás. Távbeszélőn egyébként mind 274 okmányirodában lehetőség lesz időpontot egyeztetni.

Az okmányirodákkal kapcsolatos további változás, hogy 2004 első felétől bankkártyával is ki lehet majd fizetni az illetékeket.

Az okmányirodák tavaly nyolcmillió ügyfelet fogadtak, az útlevelek tömeges cseréje miatt azonban az idén ez a szám elérheti a 11 milliót is. 2003-ban másfélmillió útlevél veszti el érvényességét, az irodák emiatt kisebb ostromállapot alá kerültek a nyári hónapokban.

Az önkormányzatok a zsúfoltságot enyhítendő 225 új munkaállomást állítottak be, a Belügyminisztérium pedig 243 millió forint támogatást nyújtott a legforgalmasabb létesítményeknek.

A hivatalok illetékbevétele az elmúlt fél évben 22 milliárd forint volt.