Közel két hónap után az orosz főügyészég lezárta a vizsgálatot a Yukos egyik főrészvényese, a Menatep pénzügyi csoport elnöke, Platon Lebegyev ellen. Lebegyevnek a vádemelés szerint csalás és adóvisszaélések különösen súlyos esetei miatt kell bíróság előtt felelnie. A vizsgálat Lebegyev egy 1994-es privatizációs ügyletére terjedt ki, de a Yukos pénzügyeit is áttekintették.

Lebegyevet egy murmanszki vállalat 10 évvel ezelőtti privatizációjával összefüggésben gyanúsítják közel 300 millió dolláros gazdasági bűncselekménnyel. A Forbes magazin szerint Lebegyev – akit július elején vettek őrizetbe – a világ 427. leggazdagabb embere. A közvélemény szerint a Kreml irányította az akciót, hogy letörje a Yukos vezére, Mihail Hodorkovszkij politikai ambícióit.

A vizsgálat az oroszországi külföldi befektetők bizalmát is megrengette, de mintegy újabb bizalomerősítő lépésként a napokban az orosz versenyhatóság jóváhagyta a Yukos-Sibneft fúziót, amellyel a világ nagyságra negyedik olajtársasága jön létre. A második, illetve az ötödik legnagyobb orosz olajtársaság egyesülését április végén jelentették be Moszkvában. Az új vállalat az oroszországi nyersolaj egyharmadát termeli ki és ezzel a legnagyobb orosz vállalattá lép elő. Az új konszern neve YukoSibneft lesz és vezérigazgatója Mihail Hodorkovszkij, a Yukos, elnöke pedig Eugen Svidler, a Sibneft vezetője lesz.

A Yukos részvényei pénteken a moszkvai értéktőzsdén 14,35 dollárt értek vételi árfolyamon, 0,69 százalékkal kevesebbet a csütörtöki 14,45 dolláros zárónál. Lebegyev őrizetbe vételének hírére, július 2-án a Yukos 13,66 dolláron végzett a moszkvai értéktőzsdén, 6,12 százalékos csökkenéssel. A cég első negyedévi eredményeinek bejelentése után, július 7-én 14,15 dollár volt, 5,60 százalékkal drágulva. Július végén, a Lebegyev elleni legújabb vádpontok bejelentésekor a Yukos már csak 11,46 dollár volt. Augusztus 5-én, kedden 12,45 dolláron, napi csúcsán zárt a moszkvai értéktőzsdén (RTS), 5,51 százalékkal drágulással.