A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium minden olyan vállalkozói jogviszonyban álló falugazdász szerződését meghosszabbítja, akinek foglalkoztatását a megyei hivatalok vezetői indokoltnak tartják az agrár-pénzügyi rendszer működtetése, a nemzeti támogatások zökkenőmentes folyósítása érdekében -mondta Dékány András, az agrártárca szóvivője az MTI-nek.

A szóvivő emlékeztetett rá: a mezőgazdasági támogatási rendszer Magyarország uniós tagságával jelentősen megváltozik. Azt a jövőben döntően már az EU-s szabályok határozzák meg. Így a termelési, beruházási támogatásokkal a termékekre vonatkozó piaci szabályozással kapcsolatos teendők végrehajtása a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) feladata lesz.

Dékány András utalt arra is, hogy a szakigazgatás területén a különböző munkaköröket kizárólag köztisztviselőként lehet betölteni. Ezért a vállalkozó falugazdászoknál az összeférhetetlenséget a hatályos jogszabályok szerint is meg kell szüntetni. A minisztérium ezzel kapcsolatos intézkedése: a vállalkozó falugazdász kört átszervezi részben feladatátcsoportosítással, részben pedig köztisztviselővé történő minősítéssel.

A feladatátcsoportosítás révén a vállalkozó falugazdászok egy része a szolgáltatói feladatokat más intézményeknél látja majd el. A megváltozott helyzetben az FVM szándéka az, hogy a falugazdász hálózat szakembereinek átképzésével, az EU-s támogatások által érintett gazdálkodókat minél inkább segítse

A szóvivő közölte: augusztus végéig a falugazdász hálózat létszáma 1.086 fő volt. Ezt követően 863-an kaptak megbízást.

Vállalkozói jogviszonyban 373 falugazdász dolgozott. E létszámból 150 falugazdász továbbfoglalkoztatását tartották indokoltnak a megyei hivatalvezetők. A 713 köztisztviselői jogviszonyban foglalkoztatott falugazdászt az átszervezés nem érintette – szögezte le Dékány András.