Egymillió forint nem vagyoni kártérítésre perlik a Fejér megyei rendőrfőkapitányságot a tavaly meggyilkolt 13 éves ercsi kislány szülei.

A család ugyanis úgy véli, hogy a rendőrség megakadályozhatta volna a tragédiát, amennyiben az ercsi rendőrök betartják az előírásokat. A személyiségi jogi per keresetét a közelmúltban nyújtották be a Fejér megyei bíróságra, az első tárgyalásra a nyári ítélkezési szünet után várhatóan ősszel kerül sor.

Az ügyben nemcsak a gyilkossággal gyanúsított férfi, hanem a rendőrök ellen is vizsgálat indult, hogy van-e esetleg összefüggés mulasztásuk és a tragédia között? A Katonai Bíróság úgy találta, hogy van. Az egyik rendőrt 54 ezer forint, míg felettesét, az ercsi rendőrőrs volt parancsnokát 48 ezer forint pénzbüntetésre ítélték.

A család azonban korántsem elégedett az enyhe büntetéssel, így polgári pert indítottak a rendőrség ellen. Természetesen nem személyes bosszúról van szó, csupán úgy érzik, hogy a kiszabott büntetés méltatlan a bekövetkezett tragédiához képest. A család ügyvédje, Dr. Hegedűs László szerint, legalább az elvárható lett volna, hogy az illetékesek bocsánatot kérjenek, hiszen a rendőri mulasztást, a szolgálati kötelesség megszegését a katonai bíróság is megállapította. Ezért most egy szimbolikus összegű, 1 millió forintos kártérítésre perlik – és ez nagyon fontos – nem a konkrét rendőröket, hanem magát a rendőrséget. Dr. Hegedűs László úgy véli, ennek a pernek az is a tétje, hogy a bíróság elismerje, hogy a rendőrségnek nemcsak a felderítés, hanem a bűnesetek megelőzése is éppúgy feladata.

További részletek: http://www.tv2.hu/cikk.php?…