A törvény szerint a piros 7-es buszon kívül a taxisok használhatják büntetlenül a buszsávot, a mentők azonban csak szirénázva. Õsszel módosítják a KRESZ-t, s az illetékes ombudsman szerint már nem csak a mentők használhatják a sárga vonalas “egérutat” – írja a Népszava.

Amikor tavaly nyáron fölszerelték Budapesten a Rákóczi út buszsávját figyelő kamerarenszert, egyszeriben véget ért a rendőrök lojalitása a mentőkkel szemben. Mint kiderült, a törvény értelmében a piros 7-esen kívül a taxisok használhatják büntetés nélkül a buszsávot, de a mentők csak szirénázva. Emiatt ősszel módosítják a KRESZ-t s az illetékes ombudsman szerint már nem csak a mentők használhatják a sárga vonalas “egérutat”.

A rendőrök korábban szemet hunytak, ha azt látták, hogy a mentők megkülönböztető jelzéseik, vagyis kék lámpa és sziréna nélkül “lopakodnak” a buszsávban. Õk is tudták, hogy a nem súlyos sérültet, beteget szállító mentőnek sem mindegy, hogy például a rekkenő hőségben hány perc alatt ér célba. A Rákóczi útra felszerelt kamerarendszer azonban a szabálysértési ügyek tucatját indította el. A sajtó nyomására végül is egyetlen mentő-gépkocsivezetőt sem büntettek meg – méltányosságból figyelmeztetésre váltották a bírságot -, sőt, szóba került a KRESZ módosítása.

Lenkovics Barnabás, az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosának általános helyettese is módosította a KRESZ-módosítást. „ Megítélésem szerint az Alkotmányban lefektetett s a legmagasabb szintű egészségügyi ellátáshoz való jog elve nem csak a megkülönböztető jelzésekkel felszerelt mentőgépkocsikra vonatkozik” – magyarázza az ombudsman, aki azt javasolta, hogy a kék lámpa és sziréna-hangszóró nélkül dolgozó betegszállító gépjárművek is használhassák a buszsávot. Ráadásul, mivel februárban egy budapesti buszmegállóban több órán keresztül hevert egy holttest, mert a halottaskocsi a forgalmi dugóban nem tudott “időben” odaérni, így a jövőben a végső nyugalom felé szállító gépjárművek is közlekedhetnek a tömegközlekedésnek fenntartott úttesten.