Várhatóan mintegy negyedmillióan kapják meg a 2000 január és 2002 március közötti, elmaradt, kismamáknak járó jövedelempótlékot még az idén, amennyiben megszületnek az ehhez szükséges jogszabályok.

A központi költségvetés számára ez összesen mintegy 33,6 milliárd forintos kiadást jelent – tette hozzá.

A Legfelsőbb Bíróság (LB) június 25-én, illetve július 2-án három Somogy megyei kismama területi államháztartási hivatal ellen indított közigazgatási perében hirdetett felülvizsgálati döntéseket.

A LB kimondta, hogy a 2000 januárjától 2002 márciusáig terjedő időtartamra jár a 6700 forintos jövedelempótlék, kamatok nélkül.

A kormányszóvivő akkor úgy tájékoztatott: az állam még az idén, egy összegben, kérelem nélkül kifizeti az érintett kismamáknak a jövedelempótlékot, a járandóság adómentessége érdekében pedig törvényjavaslatot terjesztenek a parlament elé.

Radovics Csilla ügyvéd, a három Somogy megyei kismama jogi képviselője az MTI érdeklődésére elmondta: a napokban Alkotmánybíróság előtt támadja meg a családtámogatásról szóló törvényt. Továbbá egyik ügyfele rendes bíróság előtt, polgári perben, államigazgatási jogkörben okozott kár címén kívánja érvényesíteni a jövedelempótlékkal kapcsolatos igényét, a keresetet szintén a napokban elküldik az illetékes megyei bíróságnak.

Ez az ügyvédnő szerint azok számára nyújthat további lehetőségeket, akiknek a jogosultsága 2000. január előtti, illetve akik nem elégedettek azzal, hogy kamat nélkül jutnak hozzá a jövedelempótlékhoz.

További részletek: http://hirek.mti.hu/news.asp?…